Orgel Nieuwolda
Johann Friedrich Wenthin bouwde in 1787 voor de toenmalige Nieuwoldse Hervormde Gemeente (nu Protestantse Gemeente) een bijzonder orgel. Wenthin werd geboren als zoon van een bouwmeester op 10 augustus 1746 in Otterstedt, een klein dorpje in de buurt van Bremen. Hij leerde het vak van orgelmaker bij de orgel- en clavichordmaker Heinrich Wilhelm Eckmann. In 1775 trouwde hij met Catharina Gertrud Wenthin. Ze kregen vier kinderen, waarvan de tweede zoon, Joachim, de werkplaats van zijn vader in Emden in ongeveer 1795 overnam. Johann Friedrich Wenthin overleed op 27 mei 1805. Vooral in Ostfriesland (Duitsland) en Groningen zijn talrijke orgels van hem bewaard gebleven. Zijn reputatie was groot!

Het orgel dat hij voor Nieuwolda maakte is in verschillende opzichten bijzonder. Neem op de eerste plaats de gaafheid waarin het orgel diverse oorlogen en modewisselingen heeft overleefd. De nog aanzienlijk originele staat van dit orgel is, vergeleken met de instrumenten in Ostfriesland, uniek. Neem ook de aanwezigheid van een zogenaamd bovenwerk dat op een apart klavier kan worden bespeeld. Hij kwam hiermee als eerste in het Groninger Orgellandschap! Dan het goed behouden pijpwerk, bijzonder door de prachtig klinkende fluiten en de heldere boventoonrijke prestanten, alles met groot vakmanschap en fantasierijk gemaakt en samengesteld. De klank is niet zoet-romantisch, maar elegant-helder, bijna barok-helder. Kortom een prachtig, rijk klinkend instrument waar we trots op mogen zijn!

Het moet gezegd worden dat het een behoorlijke opgave is voor het huidige kerkbestuur om een dergelijk waardevol orgel in goed speelbare conditie te houden. Daarvoor is een 'drie fasen restauratieplan' ontwikkeld, waarvan de eerste twee zijn uitgevoerd. Er wacht dus nog een derde fase in de komende jaren.

Af en toe worden er orgelconcerten georganiseerd door de orgelcommissie.


www.000webhost.com