Orgel Oostwold
Het orgel dat is geplaatst in het eerste kerkgebouw (1889) van de Gereformeerde Gemeente (aan de Noorderstraat), was een afgedankt orgel uit de Hervormde Kerk van Eelde. Orgelbouwers die het orgel restaureerden waren Garrelts & Radeker uit Groningen. Na restauratie van dit orgel (1937) is het verkocht aan de Gereformeerde Kerk van Kantens.

Bij de bouw van de 'nieuwe' kerk aan de Goldhoorn werd er een orgel gekocht in Andijk, van de Gereformeerde Gemeente. Dit orgel werd gebouwd door Proper uit Kampen. Het kleine orgel werd gerestaureerd en geplaatst in Oostwold door orgelbouwer M. Spiering uit Dordrecht. De complete prijs was fl 2040,-- . Het schildersbedrijf Stubbe uit Winschoten kreeg fl 68,60 voor schilderwerk aan dit orgel. Voor stembeurten kreeg Spiering in 1931- 1933 fl 30,30 en kreeg H. Koetje, als hulp bij het stemmen, 70 cent. In de jaren 1934 en 1935 kreeg het orgel geen stembeurten, in de jaren 1936-1939 werd er van orgelstemmer veranderd. Dhr. Vegter uit Usquert stemde het orgel in het eerste jaar 1936 voor fl 10,-- en de daarop volgende jaren voor fl 12,60. Koetje bleef met 70 cent hulp.

Het huidige Reil orgel (elektro–pneumatisch) heeft nagenoeg de zelfde dispositie als het 'oude'. Helaas is in het archief van de kerk niet enige informatie te vinden over dit orgel, doch we blijven speuren en zoeken. Restauratie door welke orgelbouwer dan ook werd afgewend, niemand had 'er zin in' en het zou ongeveer fl 250.000,-- gaan kosten en er werd niet één dag garantie gegeven. Het orgel werd in 1982 met 'eigen volk' (liefhebbers) uit elkaar gehaald en met de nodige informatie van de Gebr. Reil gerestaureerd, kosten fl 13.000,--. Voor een stembeurt zijn we nu jaarlijks ± € 500,-- kwijt en de hulp ontvangt geen geld. Het orgel verkeert nu nog in een redelijk goede conditie, maar er is de nodige zorg.

De dispositie:

Manuaal 1 (C – a”) Manuaal 2 (C – a”) Pedaal
Prestant 8 vt Viool Prestant 8 vt Subbas 16 vt
Bourdon 16 vt Roerfluit 8 vt Octaaf 8 vt
Holpijp 8 vt Viola di Gamba 8 vt
Octaaf 4 vt Vox Celestis 8 vt
Octaaf 2 vt Spitsfluit 4 vt
Cornet 5 st Nasard 2 2/3 vt
Mixtuur 3–5 st Terts 1 3/5 vt

Nevenregisters: Tremulant – Kopp. 1 – 2 – Kopp. P – 1 – Kopp. P – 2
Vaste combinaties: PP/MF/F/T/O – Vrije combinaties: Aut. Pedaal – zweltrede.
Windvoorziening: Twee magazijnbalgen, onder de laden opgesteld.
Bijzonderheden: De baspijpen van de Roerfluit 8 vt en de Holpijp zijn van hout. De Vox Celestis 8 vt. is vanaf c. Het is een elektro-pneumatisch instrument, waarvan de Hoofdwerklade direct achter het front ligt en haaks daarop, links tegen de kerkmuur, is de lade van het nevenwerk opgesteld, terwijl tegen de achterwand de Pedaallade is geplaatst. Een deel van het pijpwerk, waaronder de Subbas, dateert uit het eind van de vorige eeuw. Ook is er zinken pijpwerk aanwezig, ondermeer in de Prestanten. De vrijstaande speeltafel staat beneden in de kerkzaal, rechts van de preekstoel.

P.A. 020412